Haccp w sklepie miesnym

Zanim przedsiębiorca otworzy sklep w sferze mięsnej, musi zadbać o dobry pokój również jego wyposażenie. Lokal powinien mieć salę sprzedażową i indywidualne pomieszczenie magazynowe, dane do przechowywania nadwyżki towaru. W licznych sklepach polecane jest wygospodarowanie dodatkowego pomieszczenia – chłodni, w którym jeszcze panuje niska temperatura. W mniejszych placówkach taką rolę z przeznaczeniem mogą pełnić lodówko-zamrażarki.

Wyposażenie sklepu mięsnego w normalny sprzęt AGD jest sprawą kluczową. Aby sklep funkcjonował sprawnie, dodatkową partię towaru warto jest nosić pod chłodnią ekspozycyjną w profesjonalnej komorze. Dzięki temu łatwo można uzupełniać braki w materiale na sali sprzedaży, bez potrzeby występowania jej przez człowieka. Chłodnie sklepowe to najistotniejszy mebel w biznesie. Mamy sporo rodzajów chłodni do wyboru w przeciwnych rozmiarach: witryny, regały, szafy, lady chłodnicze, lady narożne i szafy podblatowe. Potrafią być przeszklone lub pełne.

Jeżeli należy o sprzęt mrożący, to potrzeba trzyma się podobnie: można zdobyć szafy i witryny przeszklone lub zamrażarki. Sprawdzą się również lodówko-zamrażarki. Niezbędnym elementem umeblowania jest i krajalnica do wędlin. Warto zwrócić uwagę, lub stanowi ona noże chromowane ze byliśmy nierdzewnej a czy umożliwia regulowanie grubości plastra. Powinna same być zwykła w demontażu, co umożliwia utrzymanie wyposażenia w czystości. Oprócz tego należy zaopatrzyć sklep w noże i sterylizator do noży. W kolekcji są sterylizatory wodne i UV.

Bardziej trudni odbiorcy będą szczęśliwi z łatwości zmielenia mięsa na ustawieniu w zakładzie. Posłuży do tego wilk do mięsa. Określany jest dodatkowo szarpakiem lub maszynką do ciała. Zawsze na obecnym wyposażenie sklepu mięsnego się nie kończy! Konieczna będzie ponad waga internetowa z wyświetlaczem, kloc masarski i topór do porcjowania mięs z kością oraz kasa fiskalna.

Na samym końcu trzeba wyposażyć zakład w meble. Nie obejdzie się bez mebli magazynowych i BHP, stołu ze zlewem, regałów, półek i szafek wiszących oraz pojemników na śmieci. Niezbędny istnieje też stół narożny lub przyścienny. Sala sprzedaży pragnie być wyposażona w klimatyzację, dzięki której dopuszczalne jest organizowanie temperatury w zakładzie. Wymieniony mebel jest drogi, ale potrzebny w profesjonalnym sklepie mięsnym.