Jak otworzyc bar lub restauracje

Wielu z nas marzy o swoim własnym biznesie. Istnieje wiele możliwości, najpierw jednak trzeba zastanowić się nad tym, jaka działalność spraw nam największą satysfakcję. Wszak każdy człowiek ma predyspozycje do innej działalności: jedni lepiej poradzą sobie w handlu inni w usługach. Niektórym radość sprawi prowadzenie niewielkiego baru, innym prowadzenie sklepiku, a jeszcze innym sprzedaż bezpośrednia.

Określenie profilu

My jednak w tym tekście zatrzymamy się na działalności gastronomicznej. Pierwszym etapem, koniecznym do rozpoczęcia działalności jest podjęcie decyzji, jaki rodzaj baru chcemy otworzyć. Trzeb zastanowić się przede wszystkim na takimi sprawami jak jedzenie, które ma być w przyszłości u nas serwowane (fast foody, a może wykwintne dania?), nad tym czy chcemy prowadzić sprzedaż z przyczepy (raczej wchodzi w grę jedynie przy fast foodach), czy może interesuje nas serwowanie dań w lokalu (wtedy trzeba się zastanowić nad jego wynajęciem), a także nad tym, czy chcemy tworzyć własną markę, czy może włączyć się w jedną z popularnych sieci (np. na zasadzie franczyzy).

Skąd wziąć kapitał?

Gdy już wiemy jak ma w przyszłości wyglądać nasza firma konieczne jest zdobycie środków na jej funkcjonowanie. Mały problem ma osoba, która posiada już własny zgromadzony kapitał w wysokości pozwalającej na rozkręcenie biznesu. W sytuacji gdy nie mamy jednak wystarczającej ilości gotówki pozostają nam dwie możliwości: postarać się o otrzymanie dotacji z urzędu pracy lub z jednego z programów finansowanych przez Unię Europejską, lub pożyczyć pieniądze. Wadą tej ostatniej opcji jest to, że już na początku nakładamy na siebie dodatkowe obciążenie, w postaci konieczności comiesięcznej spłaty zadłużenia.

wyposazenie gastronomii

źródło: http://www.polkas.pl/pliki/sklep/produkty_d/krajalnica_do_pieczywa_mkp-096.jpg

Wyposazenie gastronomii

Mając pieniądze możemy przejść do ostatniej fazy przygotowań: wyposażenia lokalu. Trzeba pamiętać o tym, że wyposazenie gastronomii to urządzenia, które muszą spełniać dość mocno wyśrubowane normy sanitarne oraz normy BHP. Warto nadmienić, że nie opłaca się kupować taniego wyposażenia. Różnice w cenach nie są aż tak wielkie, a droższy sprzęt może nam posłużyć nawet kilka lat więcej. Trzeba też pamiętać o bieżącym czyszczeniu i konserwacjach wyposażenia kuchni, bo w każdej chwili możemy spodziewać się wizyty sanepid-u…

Po zakupie wyposażenie pozostaje już tylko skutecznie rozreklamować nowy lokal w mieście i można zaczynać!