Kasa fiskalna a handel

Zgodnie z prawem do końca roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na sprawę osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej i rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był odpowiedzialny do ewidencjonowania sprzedaży na kwotach rejestrujących. Jak przemieniły się te przepisy? Czy kasa fiskalna w pozycjach gastronomicznych jest podstawowa?

Ciekawa historia

Od roku 2015 powyższe przepisy przestały mieć wykorzystanie do osób skupiających się prowadzeniem małych barów, domów z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W kwestia obowiązujących przepisów prosta tegoż nie stawia się również wobec podmiotów oferujących usługi powiązane z wyżywieniem w stacjonarnych placówkach gastronomicznych. Chodzi tu zarówno o te, które oferują swoje usługi sezonowo. Podobna sprawa stanowi w wypadku podmiotów budzących się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych klientów.
W układzie ze zmianą przepisów w 2015 roku, na dobę dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do stosowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W owej formy nie ma znaczenia wielkość lokalu, czy istnieje to potężna restauracja, albo te mały bar, czy pracuje sezonowo czy cały rok. Miejsca nie ma też wysokość osiąganego dochodu.
Na wycieczce należy być fakt, że ustawodawca pomyślał o czasie na wprowadzenie takich walut w branży gastronomicznej. Stąd też kasę rejestrującą w lokalu gastronomicznym potrzeba było zawrzeć najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do ostatniego dnia kasa wymagała być już zafiskalizowana, zaprogramowana, skłonna do lektury, a też zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna także być zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z innymi stawkami VAT dla materiałów z dalekich kategorii.  Był to absolutny warunek do użycia z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W przypadku oferowania usług gastronomicznych, jeśli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w bliskiej rolę 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do wycofania z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, a nie w grudniu dopiero w listopadzie, to kwotę fiskalną musiał wejść do 1 lutego 2015 roku.
Na uwagę zasługuje także fakt obowiązku wprowadzania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Otóż w obecnych terenach kasę rejestrującą należy wprowadzić w czasu 2 miesięcy licząc od końca miesiąca, w jakim stała utworzona pierwsza pomoc gastronomiczna.