Marnowanie zywnosci ciekawostki

Każdego roku w Polsce są marnowane, także przez sklepy, kiedy i kobiety prywatne, setki ton żywności. Każda rodzina wyrzuca żywność za jakiś pięćdziesiąt złotych. Optymalnym rozwiązaniem jest pakowanie próżniowe żywności.

Koszt zakupu maszyny do próżniowego pakowania żywności, wynosi od kilkudziesięciu do około półtora, czy dwóch tysięcy, w relacji od producenta i wielkości, które jest. Wydatek wzięty na zakup, dość łatwo się zwróci, ze względu na to, że będziemy brać mniej jedzenia. Wyposażenie jest nadzwyczaj ubogie w obsłudze. Cały proces polega na złączeniu jednej strony folii, następnie należy włożyć produkt, po czym jest zgrzanie z kolejnej części, z jednoczesnym odsysaniem powierza przez pompy wprowadzone w organizacji. W ten możliwość folia idealnie należy do pakowanego produktu, plus stanowi on hermetycznie zamknięty. Pakowanie próżniowe zezwala na liczne przedłużenie przydatności do jedzenia, w współzależności z produktów, od trzech do pięciu razy, i zostawiając ją w lodówce lub zamrażalce jeszcze dłużej. Takie pakowanie żywności, jest znakomitym sposobem na całego rodzaju biwaki, gdzie nie ma wstępu do lodówki, albo jest on mały. Dzięki tej metodzie, żywność długo zachowuje świeżość, a jej dodatek oraz zapach, czy wartości odżywcze, i się nie zmieniają. Jedzenie zachowuje odpowiednią wilgotność, a przechowywane w zamrażalniku, nie ulega zmarzlinie. Pakowanie próżniowe, chroni przed bakteriami i pleśnią, jednak należy mieć, aby przed dotknięciem oddanego do zapakowania produktu, umyć dokładnie ręce, lub nałożyć rękawiczki, aby zapobiec przedostaniu się drobnoustrojów na jedzenie. Metoda ta oraz pozwala, na obniżenie czasu marynowania mięsa do ok. dwudziestu minut, stanowi wtedy znacząca oszczędność czasu, i daje łatwo przygotować potrawę, jak np. zjawią się niespodziewani goście. Pakować można dosłownie wszystko: ryby zielone i wędzone, mięso, gotowe dania, itp.