Maszynka do mielenia miesa stal nierdzewna

W niektórych zakładach gastronomicznych zachodzi potrzeba rozdrabniania mięsa mrożonego. To należy wyposażyć się w konieczne do owego sensie urządzenie, zwane wilkami. Takie wilki to właściwie sporych rozmiarów maszyna elektryczna, jaka ma wysoki wlot do wrzucania mięsa w skóry zamrożonej, a wewnątrz jest urządzenie będące do jego szatkowania na drobniejsze części.

Praca tę powoduje się dzięki silnemu naciskowi na zamrożone mięso. Jak wiemy, mrożone produkty są co prawda twarde, natomiast nie wymagają jako takiego krojenia ostrym nożem - rozpadają się na niewielkie części pod wpływem silnego uderzenia lub nacisku. Dokładnie tak dzieje się z mięsem w wilkach, którego wpływanie oparte istnieje na analogicznej zasadzie co robienie maszynki do mielenia mięsa.

Wilki do mięsa mrożonego wykonane zostały z tematów znacznie cennej jakości, bogatych i pewnych, mało wrażliwych na uszkodzenie mechaniczne. Pełnią one do rozdrabniania twardej materii, a więc ich forma wymaga być cięższa, niż to, co chowają one mielić. Wilki do gastronomii przeważnie zrobione są z żeliwa, jakie to tworzywo gwarantuje wytrzymałość urządzenia. Są one zasilane elektrycznie, a koszt takiego narzędzia to prawie półtora tysiąca jedynych w specjalistycznych sklepach z wyposażeniem gastronomicznym. W sukcesu przedsiębiorstw garmażeryjnych jest zatem przecież wydatek konieczny, gdyż w takich warunkach bardzo często jest potrzeba rozdrobnienia mięsa uprzednio zamrożonego, i wtedy dopiero tak zmielonego poddawania obróbce termicznej. Dodatkowo, w wybranych przedsiębiorstwach, na przykład przetwarzających mięso, dzieli się spożywa w roli zamrożonej, a potem pakuje do indywidualnych folii, ponieważ rozmrażanie mięsa, żeby je zmielić, a następnie znów zamrozić jest różne ze standardami sanitarno-epidemiologicznymi. Do rozdrabniania nowego lub rozmrożonego mięsa używa się nieco inne maszynki, przeznaczone tylko do prowadzenia mięs miękkich, ich budowa i funkcjonowanie w układzie z ostatnim i są inne. Wilki do mięsa mrożonego to zazwyczaj maszyny o odpowiednio dużych gabarytach, stąd więcej nie znajdują zastosowania w domowych warunkach.