Maszynka do miesa galczynski

Wilk do mięsa to nic nowego jak maszyna, będąca do rozdrobnienia i mielenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które proponowane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje użycie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego ciała jest dobrze ważniejsza niż w polu domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do ciała muszą płacić zapotrzebowaniom przetwórcy.

Duży wybór wilków na placu pozwala na wybór odpowiedniego urządzenia na potrzeby placówki, dzięki ostatniemu termin na rozpoczęcie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na minutę) zaś nie wymaga ogromnego kosztu wysiłku fizycznego. Wilki mają postać prostą, elementy można łatwo zdemontować, co bardzo ułatwia obsługę, proces czyszczenia oraz utrzymanie czystości, działa na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie urządzenia ze byliśmy nierdzewnej lub stopów aluminium, doskonała klasa wykonania stanowi o wielkiej sił maszyny. Jak każde urządzenia łączone w przemyśle spożywczym, wilki muszą spełniać warunki CE bezpieczeństwa i higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia nasuwa się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do systemu tnącego. Zespół tnący wtłacza mięso w oczka siatki, a wtedy ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest składane z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i poddawane dalszym procesom obróbki, w relacji od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W relacje od rodzaju mięsa bierze się siatki o różnej średnicy oczek oraz noży. Wilki można zaopatrzyć w drugie akcesoria, które pozwolą np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To normalne urządzenie, wygodne w popularnych cenach, wykorzystywane w pozycjach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie jest na taką różnicę jak w konkretnych zakładach produkcyjnych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów a różnych ulepszaczy.