Opakowanie prozniowe po angielsku

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest narzędziem, którego działanie liczy na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i przygotowaniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki sposób pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie ciała i pomaga je przed np. zmarzliną.

Ze powodu na różny typ artykułów spożywczych, traktowane są różne pakowaczki. I tak produkty o znacznej wadze i mocnej konsystencji (mięsa) zamykane są w pakowarkach ze obowiązującym zamknięciem próżniowym, artykuły o drobnych rozmiarach i słabe (chleb, jagody) kierowane są w pakowarkach z tradycyjnym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach ma więcej jakąś ogromną korzyść - wygodne użytkowanie, a zatem szybkość i ciągłość pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to narzędzia komorowe - łatwe w małych rozmiarach oraz jak urządzenia wolnostojące, urządzone w komorę lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Odpowiednie do podawania ze względu na energia procesu (danie do komory woreczka z wynikiem i otwarcie przyciskiem procesu odsysania powietrza) także możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Rzuca się je zazwyczaj w wysokich zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim koniec prostym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Są wówczas dania o niewielkich rozmiarach, w pakowaczce rzuca się koniec worka, natomiast produkt jest poza urządzeniem. Pakowarki listwowe daje się w polach domowych, niewielkich restauracjach lub małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki przygotowane są z czystej wartości stali nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, wszystkie bez wyjątku posiadają samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W relacje od ilości oraz modelu pakowarki, listwy zgrzewające są nietypowe rozmiary, a wtedy z zmian wpływa na wybór woreczków, w jakie jest pakowana żywność.