Samochody dostawcze chlodnia ogloszenia

Systemy symfoniaProgram Sage Symfonia | Systemy ERP | POLKAS

Na obszarze Polski funkcjonuje duża ilość hurtowni mięsa mających się produkcją i sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami wyposażonymi w chłodnie, co pozwala dostarczanie świeżego towaru w dowolne miejsce kraju. Mięso to drugimi słowy stosowane do jedzenia zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z dochodzącymi do nich tkankami oraz niektóre organy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa decyduje się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w sensach konsumpcyjnych, będących efektem chowu lub polowania w tle naturalnym.

Mięso rzadko bywa spożywane na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, a najczęściej jest wytwarzane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują pełną gamę produktów produkowanych często z mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści z żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na białe oraz czerwone, jednak podział ten wcale nie jest połączony z kolorem, tylko odnosi się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z kolei mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Świadczone przez hurtownie mięsa produkty pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa zawiera mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w ludzkim organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca czy nawet zawał. Mięso jest rzeczywiście najlepszym źródłem pełnowartościowego białka oraz zawiera wszystkie odpowiednie dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce płynące z hurtowni ciała są również doskonałym źródłem żelaza w zwykłej diecie, jakie jest niezmiernie dużo przyswajalne niż wszystkie żelazo pochodzenia roślinnego.