Sprzet kuchenny francuski

Prowadząc restaurację kuchnia winna być zaopatrzona w znaczącą liczba profesjonalnego sprzętu, który usprawni i przyspieszy pracę pracowników. Zakup odpowiednich urządzeń zależy a w znacznej ilości od zapotrzebowania czy rodzaju menu.

W wielu restauracjach oferujących staropolskie menu potrzebne są szatkownice do kapusty, ponieważ warzywo zatem jest elementem wielu tradycyjnych polskich dań. W niskich firmach cateringowych lub małych restauracjach zazwyczaj sprawdza się ta młoda, ręczna, zwykła szatkownica, stworzona z plastiku albo drewna, dzięki jakiej można jeszcze przygotować inne warzywa, jak np. ogórki czy marchewkę, z których najczęściej przygotowuje się m.in. świeże surówki. Przy większym zapotrzebowaniu pomocny jest sprzęt innego typu, z wbudowanym silnikiem i zachęcany elektrycznie. Zwiększa się też szczególnie w ścisłych zakładach przetwórczych czy gospodarstwach rolnych.

Taka szatkownica jest mocno wytrzymałym sprzętem o wielkiej klas, która definiuje się i prostą obsługą. Sprzęt ten wyraża się m.in. z silnika, metalowego bębna czy korpusu oraz małej rynny, po której zbiera się poszatkowana kapusta. Szczególnie sporą częścią są noże zrobione ze stali nierdzewnej, które mogą proponować przez duży okres czasu. Szatkownica potrafi istnieć urządzona na życzenie w różne dodatkowe elementy, jak np. świder, który pomoże przeciąć główkę kapusty na pół i oszczędzi pracy ręcznej. W relacji z potrzeb można i zakupić przystawkę, która da szatkowanie na plasterki innych warzyw, uchwyt wraz z kołami, dzięki którym można szybko przesuwać sprzęt czy dodatkowe tarcze. Tarcze mają prestiż na rodzaj cięcia - potrafią wówczas być młode kawałki, wióry albo plastry. Jeżeli jednak potrzebna nam jest jedynie szatkowana kapusta, tradycyjna tarcza w zupełności nam wystarczy.