Walory zdrowotne miesa z hurtowni drobiu

Mięso drobiowe to mięso ptaków hodowlanych (tj. kurcząt, indyków, kaczek i gęsi), które w porównaniu z wieprzowiną lub wołowiną charakteryzuje się znacznie większą wartością odżywczą i dietetyczną. Szacuje się, iż konsumpcja mięsa pochodzącego z hurtowni drobiu w Polsce stanowi 25% spożywanego mięsa zwierzęcego. W naszym regionie kulturowym i geograficznym, drób jest generalnie uważany za podstawę wielu staropolskich dań. W dawnej Rzeczypospolitej dodatkami, z którymi serwowania dania z mięsa drobiowego były m.in. daktyle, kasztany, migdały, pomarańcze, rodzynki i śliwki. Mięso drobiowe wchodzące w skład asortymentu współczesnych hurtowni drobiu także posiada wyjątkowe walory smakowe oraz zawiera prawdziwe bogactwo wartości odżywczych.

Dlaczego mięso drobiowe jest zdrowe?

Jednymi z niewątpliwych zalet mięsa pochodzącego z drobiu są zawarte w nim kwasy nienasycone tudzież pełnowartościowe białko, które okazuje się znakomicie przyswajane przez układ trawienny. Należy również wspomnieć o obecności w mięsie drobiowym cynku. Jest to składnik konieczny do prawidłowego rozwoju i działania ludzkiego systemu odpornościowego. Mięso drobiowe zawiera również witaminę B12 odpowiadającą za transport kwasu foliowego do komórek oraz o poprawny przebieg procesów genetycznych w organizmie człowieka. Spożywanie drobiu jest dodatkowo korzystne ze względu na zawartość magnezu oraz potasu, które pozytywnie wypływają na zdrowie i kondycję, dlatego polecane są w diecie osób aktywnych fizycznie.

obraz1-1000x300

http://bagproject.pl/WOZEK-ZAKUPOWY-NA-KOLKACH-SKLADANY-TRANSPORTOWY-70-p1537Plecaki, Wózki transportowe, Walizki, Stoły Handlowe, Wózki Zakupowe, Torby Podrózne > WÓZEK ZAKUPOWY DUŻY TRZY KOŁA TORBA NA KÓŁKACH > WÓZEK ZAKUPOWY DUŻY TRZY KOŁA TORBA NA KÓŁKACH

źródło: http://hurtownia-krawczyk.pl/wp-content/uploads/2015/03/obraz1-1000×300.jpeg

Walory po obróbce termicznej

W porównaniu do mięsa wołowego oraz wieprzowego pochodzącego od zwierząt rzeźnych, mięso z hurtowni drobiu charakteryzuje się soczystością i specyficzną kruchością. Poddanie drobiu obróbce termicznej uwalnia przyjemną woń mięsa, zaś sam jego smak staje się bardziej słodkawy. Mięso drobiowe posiada znacznie delikatniejszą strukturę tkankową niż wołowina, przez co nie jest ono twarde i pozwala się łatwo pokroić. Dodatkowym walorem zdrowotnym mięsa drobiowego jest jego niska kaloryczność i lekkostrawność. Dzięki czemu idealnie nadaje się do spożycia również dla dzieci. Drób jest wręcz dziecinnie prosty do przyrządzenia i mało pracochłonny. Natomiast gotowe danie z kurczaka lub indyka jest znakomitą pozycją w menu na niemal każdą okazję.