Wyposazenie sklepow dabrowa gornicza

Aby otworzyć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, meble i dodatki są potrzebne w markecie z artykułami mięsnymi?

Przede wszystkim trzeba zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w jakich gromadzi się i wystawia produkty mięsne do sprzedaży. Jest znacznie rodzajów chłodni, które sprawdzą się w biznesie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Podobnie jest z narzędziami mrożącymi, w których zatrzymuje się mięso – wśród nich wspomina się witryny, zamrażarki, wyspy czy same szafy mroźnicze. Ciekawym pomysłem, szczególnie w niższych placówkach, jest kup lodówko-zamrażarek, pełniących rolę magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto trzymać nie lecz w magazynie, ale więcej w podręcznej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Składa się ją pod wystawą, dzięki czemu właściwie można uzupełniać artykuł na półkach ekspozycyjnych. Niezbędna jest wyjątkowo lada ekspediencka, na jakiej kręci się i ładuje towar. W prawdziwszych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo przydatne jest mienie pomieszczenia chłodniczego ze pewną, odpowiednio niską temperaturą, człowieka do składowania towaru.

Pozostały sprzęt obowiązujący w składzie mięsnym to rola, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna zawierać dostatecznie długi plus pewny wyświetlacz, tak by zarówno sprzedawca, jak również mężczyzna mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem konieczny jest do cięcia mięsa z kością. Też jest z nożami do cięcia mięsa, dodatkowo nie warto na nich oszczędzać. Z zmian dobra krajalnica powinna być regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic zbudowane są z chromowanej stali węglowej czy stali nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto przydatne jest urządzenie się w wilka do ciała, człowieka do mielenia mięsa na żądanie klienta. Choć nie stanowi ostatnie zwykły element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych niezbędna jest i kasa fiskalna, środki dezynfekujące, myjące i owadobójcze, pojemniki do magazynowania towaru oraz dodatkowe meble sklepowe. Konieczne istnieje jeszcze zainstalowanie klimatyzacji, która pomocna jest w zachowaniu dobrej temperatury w sali sprzedaży – szczególnie latem. Istotne jest jeszcze oświetlenie, jakie może znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor ciał i wędlin uważających się na ekspozycji.