Wyposazenie sklepu uzywane

Aby otworzyć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, sprzęty i akcesoria są obowiązujące w sklepiku z wynikami mięsnymi?

 

do pakowania próżniowegoPakowarki i próżniowe pakowanie żywności - sprzęt, technologia, porady

Przede wszystkim powinien zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w jakich gromadzi się i daje produkty mięsne do sprzedaży. Istnieje znacznie sposobów chłodni, które sprawdzą się w interesie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Ponadto jest z urządzeniami mrożącymi, w których chowa się mięso – wśród nich ceni się witryny, zamrażarki, wyspy albo te szafy mroźnicze. Świetnym pomysłem, szczególnie w krótszych placówkach, jest kup lodówko-zamrażarek, pełniących rolę magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto przechowywać nie ale w magazynie, ale oraz w podręcznej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Umieszcza się ją pod wystawą, dzięki czemu właściwie można uzupełniać produkt na półkach ekspozycyjnych. Wskazana istnieje zarówno lada ekspediencka, na której kręci się i pakuje towar. W szerszych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo przydatne jest stanowienie pomieszczenia chłodniczego ze stałą, odpowiednio niską temperaturą, służącego do składowania towaru.

Pozostały sprzęt potrzebny w sklepie mięsnym to wartość, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna posiadać dość zdrowy i pewny wyświetlacz, tak by zarówno sprzedawca, kiedy również klient mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem potrzebny jest do porcjowania mięsa z kością. Podobnie jest z nożami do krojenia mięsa, oraz nie warto na nich żałować. Z kolei dobra krajalnica powinna posiadać regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic spowodowane są z chromowanej stali węglowej czy byliśmy nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto pomocne jest wyposażenie się w wilka do ciała, służącego do mielenia mięsa na żądanie klienta. Jednakże nie istnieje zatem podstawowy element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych niezbędna jest jeszcze kasa fiskalna, środki dezynfekujące, myjące i owadobójcze, pojemniki do składowania produktu i dodatkowe meble sklepowe. Konieczne istnieje także zainstalowanie klimatyzacji, która dobra jest w utrzymaniu właściwej temperatury w klas sprzedaży – szczególnie latem. Istotne istnieje również oświetlenie, jakie potrafi znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor mięs i wędlin znajdujących się na ekspozycji.